1887

OECD Multilingual Summaries

Development Co-operation Report 2017

Data for Development

Summary in Dutch

Cover
Read the full book on:
10.1787/dcr-2017-en

Ontwikkelingssamenwerkingsrapport 2017

Data voor ontwikkeling

Samenvatting in het Nederlands

Data is een vereiste voor de levering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (VN), zodat niemand achterblijft. Het Ontwikkelingssamenwerkingsrapport 2017 is gericht op data voor ontwikkeling, omdat tijdige en uitgesplitste data van goede kwaliteit van essentieel belang is om het ultieme ontwikkelingsdoel te realiseren: een verbetering van het welzijn van mensen en de bestrijding van armoede. Er bestaat echter een groot risico dat de bestaande schaarste van elementaire data in opkomende landen over de mensen en de planeet, en de zwakke incentives en beperkte capaciteit om deze leemtes te overbruggen, het succes zal beperken.

De doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling stellen hoge eisen aan de nationale statistische systemen overal ter wereld. De meeste landen, inclusief veel OESO‑landen, zijn nog niet begonnen aan de verzameling van data voor veel van de indicatoren van het doelstellingenraamwerk van de VN. De uitdagingen voor veel opkomende landen met weinig statistische capaciteiten zijn nog groter. 77 opkomende landen beschikken bijvoorbeeld over onvoldoende data over armoede. Slechts 56% van de landen overal ter wereld heeft geboorteregistratiedata die 90% compleet zijn. Slechts 15% van de landen in Afrika bezuiden de Sahara beschikt over dergelijke data, 33% in Zuid‑Azië en 36% in Zuidoost‑Azië. Slechts 37 landen hebben een nationale statistische wetgeving die voldoet aan de Fundamentele Principes van Officiële Statistieken van de VN. Er bestaan nog steeds grote methodologische en strategische uitdagingen, inclusief de noodzaak om een goed evenwicht te vinden tussen de productie van data voor wereldwijde monitoring enerzijds en voor de nationale beleidsontwikkeling anderzijds.

Dit rapport analyseert hoe opkomende landen en hun ontwikkelingssamenwerkingspartners de grote verschillen in beschikbare data kunnen overbruggen door een unieke kans te benutten en de risico's te reduceren die ontstaan door de combinatie van de kracht van technologie en het meest ambitieuze ontwikkelingsplan dat ooit werd opgesteld: de Agenda 2030. De nieuwe technologie en de zogenaamde datarevolutie maken het eenvoudiger, sneller en goedkoper om de data te produceren die beslissingnemers nodig hebben om weloverwogen keuzes over beleidsbepalingen en prioriteiten te maken. Het is echter niet voldoende om eenvoudigweg meer data te produceren: de data moet getransformeerd, geanalyseerd en gebruikt worden, voordat de informatie kan worden ingezet voor beleidsbepalingen, monitoring en verantwoording.

De datarevolutie biedt overheden en nationale statistische instellingen een geweldige kans om meer bruikbare data te produceren door data uit nieuwe bronnen te betrekken die de officiële statistieken kan aanvullen en versterken, maar niet vervangen. Sommige opkomende landen maken al met succes gebruik van deze datarevolutie. Ethiopië, Zuid‑Afrika, Sri Lanka en Oeganda hebben de efficiëntie en nauwkeurigheid van de verzameling van de census‑ en onderzoeksdata verbeterd door computergestuurde persoonlijke interviewapparatuur, zoals tablets en handheld instrumenten te gebruiken. Georuimtelijke data helpt de nationale statistische systemen bij het monitoren van socio‑economische en milieu‑omstandigheden, waarbij het mogelijk is om deze data per regio te splitsen en de geo‑gelokaliseerde data dynamischer te maken.

Dit rapport identificeert manieren om de dataverschillen te overbruggen met het oog op een duurzame ontwikkeling. Er bestaat behoefte aan sterk politiek leiderschap in opkomende landen om te garanderen dat de data de ontwikkeling mogelijk maakt. Het vereist de aanmoediging van dataverzameling voor ontwikkeling, waarbij de geproduceerde data van uitstekende kwaliteit dient te zijn, en de privacy en vertrouwelijkheid beschermd moeten worden. Het ontwikkelingssamenwerkingsrapport 2017 beveelt zes specifieke acties aan om zoveel mogelijk gebruik van data te maken voor een duurzame ontwikkeling.

Data‑actie 1. Zorg voor statistische wetten, reguleringen en normen die geschikt zijn voor veranderende databehoeften.

Voor inclusieve data‑ecosystemen die goed zijn voor de wereldwijde ontwikkeling en voor individuele burgers, moeten de institutionele en juridische raamwerken geschikt zijn voor dit doel. Gezien het toenemende aantal publieke, private en civiele stakeholders in de samenleving en instellingen die betrokken zijn bij de productie en het gebruik van data, bestaat er een dringende behoefte aan duidelijke juridische, ethische en kwaliteitsnormen en ‑protocollen. Deze normen moeten het gebruik van traditionele en nieuwe databronnen reguleren met het oog op het vertrouwen dat benodigd is om goede beleidsbepalingen op te stellen en goede ontwikkelingsresultaten te realiseren.

Data‑actie 2. Verbeter de beschikbare hoeveelheid en kwaliteit van data‑financiering.

Investeren in statistische systemen moet voor opkomende landen en voor hun ontwikkelingssamenwerkingspartners een strategische prioriteit worden. De budgetten moeten toenemen, zodat nationale statistische systemen goed kunnen reageren op de toenemende vraag naar meer en betere data. Als data een overkoepelende prioriteit voor ontwikkelingssamenwerking wordt, dan kunnen providers data gaan zien als onderdeel van de essentiële infrastructuur voor de levering van nationale, regionale en globale ontwikkelingsresultaten.

Data‑actie 3. Vergroot de statistische capaciteit en het data‑alfabetisme door middel van een nieuwe aanpak.

Nieuwe en meer alomvattende benaderingen voor de ontwikkeling van de statistische capaciteit dienen ontwikkeld en getest te worden. Deze moeten verder reiken dat het vermogen om data te verzamelen. Ze moeten de capaciteit van nationale statistische instellingen vergroten, zodat ze een voortdurend nieuwe en multifunctionele rol in het data‑ecosysteem kunnen spelen en de institutionele en proactieve aanpak van data en statistieken kunnen verbeteren.

Data‑actie 4. Verbeter de efficiëntie en de impact door middel van 'data compacts’ of andere gecoördineerde en door de landen zelf aangestuurde benaderingen.

Opkomende landen moeten hun incentives voor de productie van data ten bate van de ontwikkeling van nationale beleidsbepalingen en de wereldwijde monitoring beter uitlijnen door middel van inclusieve partnerschappen met wederzijdse verantwoordelijkheid tussen de dataproducenten en de datagebruikers. Het gebruik van data compacts voor de coördinatie en harmonisatie van investeringen in data en ondersteuning van de statistische systemen belooft veel; dit moet verder getest worden om te garanderen dat dit voldoet aan de behoeften van alle stakeholders en wederzijdse verantwoordelijkheid stimuleert voor de uitvoering van gezamenlijke, op prestaties gebaseerde actieplannen.

Data‑actie 5. Investeer in en gebruik data verzameld door individuele landen om de vooruitgang richting duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te monitoren.

Mensen die internationaal actief zijn op het gebied van ontwikkelingssamenwerking mogen niet op dezelfde manier doorgaan; in plaats van de verzameling en het gebruik van data om aan hun eigen rapportage‑ en verantwoordelijkheidsdruk te voldoen, moeten ze de strategieën en de data‑ecosystemen van de individuele landen ondersteunen. Hiervoor is een duidelijke visie en pragmatisme nodig, omdat het nodig is om elke dollar die aan ontwikkelingshulp wordt uitgegeven aan resultaten te verbinden. Dit betekent ook dat de resultaten van onafhankelijke dataverzamelingen toegankelijk moeten zijn voor alle ontwikkelingshulp‑stakeholders, en gecoördineerd moeten kunnen worden met de statistische doelstellingen van de overheden in opkomende landen.

Data‑actie 6. Produceer en gebruik betere data om de algehele conditie van financiering van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen beter te begrijpen.

De data over de financiering van de ontwikkeling moet ook verbeteren. Dit betekent dat een alomvattend financieringsoverzicht moet worden geproduceerd door de beschikbaarheid en inzichtelijkheid van goede data over ontwikkelingsfinanciering te verbeteren evenals de methodologieën en normen, met als doel om opkomende landen in staat te stellen hun nationale ontwikkelingsstrategieën en prioriteiten te plannen en te budgetteren.

© OECD

Deze samenvatting is geen officiële OESO-vertaling.

Reproductie van deze samenvatting is toegestaan, mits het OESO-copyright en de titel van de oorspronkelijke publicatie worden vermeld.

Meertalige samenvattingen zijn vertaalde uittreksels van OESO-publicaties die oorspronkelijk in het Engels en Frans zijn gepubliceerd.

OECD

Read the complete English version on OECD iLibrary!

© OECD (2017), Development Co-operation Report 2017: Data for Development, OECD Publishing.
doi: 10.1787/dcr-2017-en

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error