-
Guvernul Republicii Moldova a depus eforturi semnificative de politică în ultimii ani pentru a promova dezvoltarea sectorului privat, inclusiv creșterea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). OCDE a sprijinit această activitate prin proiecte succesive privind politicile adresate IMM-urilor, desfășurate în strânsă cooperare cu Ministerul Economiei și alte părți interesate publice și private implicate.
-
-
-
IMM-urile reprezintă 99% din totalul companiilor din Moldova, cu 60% din totalul forței de muncă angajate, dar generând doar 39% din cifra de afaceri. În ciuda eforturilor politice considerabile, potențialul lor rămâne în mare parte neexploatat: IMM-urile rămân concentrate în sectoare cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi comerțul cu amănuntul și cu ridicata, și există încă decalaje în ceea ce privește productivitatea între acestea și firmele mai mari și la nivelul UE.
-
Republica Moldova (Moldova) a făcut din digitalizare o prioritate, depunând eforturi semnificative în ultimii ani pentru a accelera transformarea digitală. Cu toate acestea, IMM-urile nu au profitat încă pe deplin de beneficiile oferite de digitalizare din cauza a numeroși factori și, în special, a deficitului de competențe. Acest capitol subliniază cele mai recente evoluții economice din Moldova și din sectorul IMM-urilor, evaluează principalele realizări și lacunele rămase pe calea către digitalizare a Moldovei și introduce tema competențelor de afaceri digitale și importanța acestora.
-
Acest capitol analizează cadrul instituțional și de politici implementat de Republica Moldova (Moldova) pentru dezvoltarea competențelor digitale, analizând 1) măsurile prevăzute în documentele de politică anterioare și implementarea acestora și 2) actorii implicați în promovarea competențelor de afaceri digitale, de la organismele guvernamentale până la părțile interesate din afara guvernului, inclusiv sectorul privat.
-
Natura în schimbare rapidă a locurilor de muncă are un impact puternic asupra cererii de competențe, unele competențe devenind redundante, în timp ce altele câștigă teren. Aceste schimbări necesită măsuri de perspectivă. Prin urmare, acest capitol analizează utilizarea de către Republica Moldova (Moldova) a instrumentelor de evaluare a ofertei și cererii actuale și viitoare de competențe, precum și sistemele de identificare și anticipare a deficitului de competențe. Astfel de instrumente sunt esențiale pentru a ajuta țările să-și adapteze în mod optim politicile privind competențele la nevoile în evoluție și să abordeze necorelările competențelor, iar firmele să identifice mai bine nevoile de forță de muncă și de formare.
-
Comparativ, IMM-urile sunt în urmă față de firmele mari în ceea ce privește transformarea digitală. Aceste diferențe sunt în mare parte rezultatul lipsei lor de competențe pentru a utiliza și integra instrumente digitale în procesele de afaceri. Acest capitol oferă o evaluare a sprijinului specific IMM-urilor din Republica Moldova (Moldova) pentru dezvoltarea competențelor digitale, atât în ceea ce privește oportunitățile de formare, cât și măsurile direcționate pentru a aborda obstacolele din calea dezvoltării competențelor digitale la nivel de IMM.
-
Pe baza constatărilor capitolelor anterioare, această secțiune prezintă câteva opțiuni de politică pe care Republica Moldova (Moldova) le-ar putea lua în considerare pentru a accelera dezvoltarea competențelor de afaceri digitale, ilustrate prin exemple de bune practici din țările OCDE și UE. Acesta este structurat pe marginea a trei obiective principale identificate: 1) consolidarea eficacității politicilor printr-o SDN bine definită și o abordare cu mai multe părți interesate; 2) îmbunătățirea evaluării competențelor digitale și dezvoltarea exercițiilor de anticipare; și 3) consolidarea sprijinului pentru dezvoltarea competențelor digitale din cadrul IMM-urilor.