1887

OECD Multilingual Summaries

OECD Employment Outlook 2016

Summary in Hebrew

Cover
לקריאת הגרסה האנגלית המלאה:
10.1787/empl_outlook-2016-en

תחזית התעסוקה של OECD לשנת 2016

תקציר בעברית

סוף סוף הולך ונסגר הפער שנוצר במקומות העבודה בעקבות המשבר, אך ממשלות נדרשות לטפל באיכות המשרות הירודה ובהזדמנויות הלא שוות בשוק העבודה.

נמשך השיפור בתנאים השוררים בשוק העבודה במדינות OECD ושיעור האוכלוסייה שבגיל עבודה שאכן עובדת צפוי לחזור ב‑2017 לרמתו טרום המשבר, עשר שנים כמעט אחרי תחילת המשבר הפיננסי שפקד את העולם. עם זאת, ההתאוששות מוסיפה להיות לא אחידה ושיעורי האבטלה עודם גבוהים מידי במספר רב של מדינות אירופאיות חברות ב‑OECD. אפילו בארצות שבהן נספגה ההיחלשות בשוק העבודה, משרות באיכות נמוכה ורמה גבוה של אי שוויון בשוק העבודה הם מקור לדאגה. רבים מהעובדים שאיבדו את עבודתם במהלך המשבר הגדול חזרו כיום לעבוד, אך העלייה בשכר נותרה נמוכה ובמקרים רבים יש לחץ בעבודה. רבים מעובדי הייצור והבניין שפוטרו במהלך המשבר הגדול גילו שכישוריהם וניסיונם אינם מסייעים להם למצוא משרות בשכר גבוה יותר שנוצרו במגזר השירותים.

הסכנה היא שצעירים לא מיומנים, שמנותקים מתעסוקה ומלימודים, יישארו מאחור בשוק העבודה.

למרות השיפור הכולל בביצועי שוק העבודה, קבוצות פגיעות דוגמת צעירים שאינם מיומנים ואינם נמצאים במסגרת תעסוקתית או לימודית או בהדרכה (אלה שנקראים "NEETs") עלולות לגלות שנותרו מאחור. ב‑2015, נכללו בקטגוריה זו 15% מבני 15 ‑ 29 באזור ה‑OECD, שיעור מעט גבוה יותר משיעורם לפני המשבר העולמי בשנת 2007. בממוצע, 38% מכל הנמנים עם קבוצת NEETs לא סיימו לימודי תיכון באזור OECD והסיכוי שיחפשו עבודה בצורה אקטיבית בהשוואה לNEETs המשכילים יותר (33% בהשוואה ל‑45%) קטן. כשליש מהצעירים הנמנים על קבוצת NEETs שחסרים מיומנויות חיים במשק בית נטול עבודה (כלומר משק בית שבו אין מבוגר מועסק). מצב זה מצביע על כך שלרבים מן הנמנים עם קבוצה זו יש הכנסות שוטפות נמוכות וההזדמנויות הפתוחות בפניהם בשוק העבודה מוגבלות. לרבים מן הנמנים עם קבוצה פגיעה זו תידרש ככל הנראה עזרה מוכוונת מטרה כדי לשפר את סיכויי הקריירה שלהם בטווח הארוך.

אופן השימוש במיומנויות בעבודה משפיע על הפרודוקטיביות, על המשכורות ועל שביעות הרצון בעבודה. מן הראוי שמעסיקים וממשלות יטפחו שימוש טוב יותר במיומנויות.

המידה שבה עובדים משתמשים במיומנויות שלהם לעיבוד מידע בעבודה היא גורם חשוב שקובע את הפרודוקטיביות, את המשכורות ואת שביעות הרצון בעבודה. ניתוח חדשני של שימוש במיומנויות ‑ המתבסס על נתונים מלמעלה מ‑25 מדינות חברות ב‑OECD המשתתפות בסקר מיומנויות מבוגרים ‑ מתעד את חשיבות השימוש במיומנויות ומזהה מספר גורמים שיכולים לשפר אותו. בפרט, יש קשר בין שיטות עבודה התורמות לביצועים גבוהים, כגון עבודת צוות, רוטציות תפקידים, תשלום בונוסים וגמישות בשעות עבודה, ובין שימוש משמעותית טוב יותר במיומנויות בעבודה. גם גלובליזציה והפנייה אל מחוץ לגבולות המדינה משפיעים על השימוש במיומנויות, אבל השפעתן יכולה להיות חיובית או שלילית, ותלויה במיקומן של החברות של המדינה בשרשראות הערך הגלובליות. במרבית המקרים, גם מוסדות מסוימים בשוק העבודה, ובכללם ניהול משאים ומתנים קולקטיביים ומשכורות מינימום, משפרים את השימוש במיומנויות. מזוהות אופציות מדיניות לשיפור השימוש במיומנויות שמוצגות באמצעות דוגמאות של שיטות אפקטיביות ספציפיות למדינות השונות.

רפורמות מבניות עלולות לגרום להפסדים בתעסוקה בטווח הקצר אך ממשלות יכולות לנקוט צעדים לצמצם או אפילו למנוע את העלויות האלה.

בקרב הכלכלנים ישנה הסכמה נרחבת על כך שלרפורמות מבניות בשוקי המוצרים והעבודה יש בממוצע השפעה חיובית מאחר שהן משפרות את היעילות הכוללת. עם זאת, בטווח הקצר, הרפורמות המבניות האלה עשויות להיות כרוכות בעלויות התאמה בשוק העבודה. ניתוח חדש של נתונים ברמת הענף מראה כי רפורמות שמנמיכות מכשולי כניסה ועלויות פיטורין גורמות להפסדים חולפים לא זניחים בתעסוקה. תוצאה זו מוצאת אישור בראיות נוספות מחקרי מקרה של שלוש רפורמות ביטחון תעסוקתי (EPL) שיושמו לאחרונה. עם זאת, עלויות טווח‑קצר אלה מוצגות כנמוכות יותר או אפילו כבלתי קיימות כאשר מחוקקים רפורמות מסוג זה במהלך תקופה של התפשטות כלכלית. הניתוח מזהה אופציות מדיניות שיכולות לסייע במיתון עלויות התעסוקה בטווח הקצר, כגון שילוב של רפורמה המקלה בחוקים של גיוס עובדים ופיטוריהם עם רפורמות במשא ומתן הקולקטיבי או בהטבות העסקה.

סגירת פערים מגדריים במשקים מתעוררים מוסיפה להיות אתגר חשוב

למרות התקדמות חסרת תקדים במאה השנים האחרונות, עדיין נותרו פערים מגדריים בשוק העבודה ברחבי העולם. פערים אלה מודגשים במיוחד במשקים מתעוררים. אף כי נרשמה עלייה בשיעור המשרות המאוישות על ידי נשים, הרי שנשים עובדות ממשיכות להחזיק במשרות גרועות מאלה של הגברים. תמונה מעודכנת של הפערים המגדריים מצוירת עבור 16 משקים מתעוררים שמהווים כמחצית מאוכלוסיית העולם. מגמות אחרונות במגוון רחב של תוצאות שוקי עבודה מודגשות ומזוהים הגורמים העיקריים המניעים אותן. בפרט, פערי השכר המגדריים שקיימים ברחבי העולם מנותחים מקרוב ומפורקים לרכיבים ברורים. בהתבסס על שפע הראיות הללו, מזוהה סט כולל של מנופי מדיניות לסגירת פערים המגדריים.

© OECD

תקציר זה אינו מהווה תרגום רשמי של ה-OECD.

שעתוק תקציר זה מותר בכפוף לאזכור זכות היוצרים של ה-OECD וכותרת הפרסום המקורי.

תקצירים רב-לשוניים הם קטעים מתורגמים מתוך פרסומים של ה-OECD שפורסמו במקור באנגלית ובצרפתית.ניתן להשיגם ללא תשלום בחנות המקוונת של ה-OECD, בכתובת www.oecd.org/bookshop

למידע נוסף, ניתן ליצור קשר עם יחידת זכויות ותרגומים של ה-OECD, מינהלת ענייני ציבור ותקשורת, בדוא"ל:

[email protected], או בפקס מס' :

+33 (0)1 45 24 99 30

OECD Rights and Translation unit (PAC)
2 rue André-Pascal, 75116
Paris, France

תר האינטרנט שלנו www.oecd.org/rights

OECD

Read the complete English version on OECD iLibrary!

© OECD (2016), OECD Employment Outlook 2016, OECD Publishing.
doi: 10.1787/empl_outlook-2016-en

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error