1887

OECD Multilingual Summaries

Economic Policy Reforms 2018

Going for Growth Interim Report

Summary in Hebrew

Cover
לקריאת הגרסה האנגלית המלאה:
10.1787/growth-2018-en

רפורמות במדיניות כלכלית 2018

דו"ח ביניים "הולכים על צמיחה"

תקציר בעברית

שיעור צמיחת התמ"ג השנתי של כלכלת העולם, אשר על פי התחזית צפוי לעמוד על כ‑4% בשנת 2018, קרוב לקצב הצמיחה שקדם למשבר הגדול. תקופה זו של צמיחה גלובלית חזקה ורחבה יוצרת תנאים חיוביים ליישום מוצלח של רפורמות מבניות, הנחוצות על מנת להפוך את מגמת העלייה לצמיחה חזקה יותר ובת קיימה בטווח הארוך עבור כולם.

בין ההתפתויות קצרות הטווח החיוביות האלה, שעדיין זוכות בתמיכה של מדינויות פיסקלית ומוניטרית תומכות, קובעי המדיניות ממשיכים להתמודד עם אתגרים בטווח הבינוני והארוך. צמיחת הפרודוקטיביות מוסיפה להיות מאכזבת. למרות ההתאוששות בתעסוקה שחיכינו לה זמן רב, עד כה לא הצליחו המשכורות להתאושש גם הן, וקבוצות פגיעות רבות מוסיפות להתמודד עם סיכויים חלשים בשוק העבודה. האי‑שוויון ממשיך להתקיים ובמדינות רבות נמצא במגמת עלייה בטווח הארוך יותר. מצב זה מצביע על כך שחלקים בחברה לא נהנו מאד מהצמיחה. נוסף על כל אלה, מגמות ענק דוגמת דיגיטליזציה, לחצים סביבתיים ונתונים דמוגרפיים, עשויות לשאת סיכונים שיאיימו על קיימות הצמיחה בטווח הארוך אלא אם אתגרי המדיניות שהן מעוררות יזכו לטיפול הולם.

מסגרת "הולכים על צמיחה" מספקת לקובעי המדיניות המלצות קונקרטיות לרפורמה בתחומים המזוהים כחמש הקדימויות הספציפיות למדינה המובילות על מנת להתמודד עם אתגרים בטווח הבינוני, להחיות מחדש את הפרודוקטיביות ואת צמיחת התעסוקה, תוך הבטחת שיתוף נרחב של התועלות. זיהוי הקדימויות נעשה תוך התבססות על מומחיות OECD ברפורמות של מדינויות מבניות וצמיחה כוללנית. התחומים המכוסים הם מגוונים, וכוללים רגולציה של שוק המוצרים והעבודה, חינוך והכשרה, מערכות מיסוי ותשלומי העברה, וכן כללי מסחר והשקעה, תשתיות פיזיות ומשפטיות ומדינויות בנושא חדשנות. המלצות המדיניות בתחומים אלה מנוסחות באופן שיוצר אסטרטגית רפורמה קוהרנטית, שחשובה מאד כדי ליהנות מסינרגיות, לנהל פשרות ולהבטיח שיתוף נרחב של התועלות במהלך הזמן. בתור שכזו, מסגרת "הולכים על צמיחה" סייעה רבות למדינות G20 להתקדם בסדר היום שלהן לרפורמה מבנית, לרבות על ידי מעקב אחר אסטרטגיות הצמיחה שלהן כדי להשיג צמיחה מתמשכת ומאוזנת.

דוח ביניים זה בוחן את ההתקדמות שנרשמה ברפורמות המבניות לעומת הקדימויות שזוהו ב"הולכים על צמיחה 2017".

פעולות שננקטו בקדימויות בנושא מדיניות

  • ב‑2017, נותר קצב הרפורמות דומה לקצב האיטי יחסית שנצפה בשנתיים האחרונות ונמוך מהקצב שנצפה בתקופה שמייד לאחר המשבר.
  • ובכל זאת, ננקטו מספר פעולות אמיצות ‑ יותר משליש מהפעולות שיושמו ב‑2017 יכולות להיחשב כ"צעדים חשובים". בין הדוגמאות הבולטות אפשר לכלול רפורמות לחיזוק ההגנה הסוציאלית ביוון ובאיטליה, רפורמה שנדרשה כבר מזמן בשוק העבודה בצרפת, נקיטת צעדים משמעותיים ביפן כדי להגדיל את יכולת הטיפול בילדים ורפורמת מיסוי כוללת בארגנטינה, שתונהג בשלבים ב‑5 השנים הבאות.
  • באופן כללי יותר, עוצמת הרפורמות הייתה שונה בתחומי מדיניות שונים. בין הרפורמות להגברת רכישת מיומנויות ויכולת חדשנית, ננקטו פעולות נרחבות כדי להגדיל את ממדי תמיכת המו"פ ואת יעילותה.
  • חלק הארי של הפעולות שננקטו במטרה לעודד דינמיות עסקית והפצת ידע התמקדו בחיזוק תשתיות פיזיות ומשפטיות וכן בהפיכת הרגולציה בשוק המוצרים לידידותית יותר לתחרות.
  • פעולות משמעותיות ננקטו בתחום ההטבות הסוציאליות, החשוב ללכידות חברתית. כדי לעזור עוד לעובדים להתמודד עם שינויים מהירים אפשריים במשרות ובמשימות, נדרשות רפורמות נוספות בתחומים משלימים, כגון שיפור שוק העבודה האקטיבי ומדיניות שוק הדיור כדי להקל על מעברים וניידות בשוק העבודה.

פרקים מיוחדים ‑ בחינת אינדיקטורים כדי להעשיר את ניתוח "הולכים על צמיחה"

דוח זה כולל שני פרקים מיוחדים שבוחנים אינדיקטורים להרחבת היקף מסגרת "הולכים על צמיחה": אינדיקטורי צמיחה ירוקה ואינדיקטורי OECD של משטרי חדלות פירעון.

הקשרים בין ירוק וצמיחה: מה מגלים האינדיקטורים

היכולת להשיג שיפורים ארוכי טווח בתמ"ג וברווחה, שבה תומכת מסגרת "הולכים על צמיחה", תלויה ‑ בין היתר ‑ ביכולת לצמצם את ההשפעות השליליות (כגון זיהום אוויר) המיוחסות לפעילות הכלכלית, למזער סיכונים סביבתיים ולהפחית את ההסתמכות על משאבי הון טבעיים (מוגבלים). לפיכך, יש הצדקה לגישה שיטתית יותר להתמודדות עם האתגרים הסביבתיים ב"הולכים על צמיחה". בה בעת, הקשרים בין סביבה, מדינויות סביבתיות וצמיחה כלכלית הנם מורכבים. לעניין זה, פרק 2 בוחן את האינדיקטורים הקיימים ואת ההתקדמות שנעשתה לאחרונה במדידת תוצאות ומדינויות סביבתיות. אף כי אין מדד יחיד מקובל על הרוב של ביצועים סביבתיים, בכל זאת נרשמה התקדמות משמעותית במדידת צמיחה ירוקה, בעיקר כחלק מאינדיקטורי צמיחה ירוקים של OECD, הסוללת את הדרך לטיפול קונסיסטנטי יותר בצמיחה ירוקה ב"הולכים על צמיחה".

מסייעים ליציאה מסודרת: תובנות מאינדיקטורי משטרי חדלות פירעון חדשים של OECD

אפשר לקשור בין משטרי חדלות פירעון שביצועיהם אינם מוצלחים ובין שלושה מקורות קשורים ביניהם של חולשה בפרודוקטיביות של כוח העבודה: הישרדות של חברות "זומבי" ‑ שאחרת היו יוצאות מהשוק; הקצאת הון לא תקינה, דהיינו לכידה של משאבים בשימושים המאופיינים בפרודוקטיביות נמוכה; ועיכוב הפצת טכנולוגיה. פרק 3 מציג את אינדיקטורי OECD החדשים שפותחו למשטרי חדלות פירעון, המאפשרים הרחבה והתאמה של המלצות רפורמה בנושא מדינויות יציאה ב"הולכים על צמיחה". הניתוח חושף הבדלים משמעותיים בין מדינות במידה שבה משטרי חדלות פירעון מקדמים יציאה מסודרת של חברות לא מצליחות, ומצביע על כך שלמדינות אחדות יש אפשרות לשפר את הקצאת המשאבים והפרודוקטיביות באמצעות רפורמות של חוקי והליכי פשיטת רגל.

© OECD

תקציר זה אינו מהווה תרגום רשמי של ה-OECD.

שעתוק תקציר זה מותר בכפוף לאזכור זכות היוצרים של ה-OECD וכותרת הפרסום המקורי.

OECD

Read the complete English version on OECD iLibrary!

© OECD (2018), Economic Policy Reforms 2018: Going for Growth Interim Report, OECD Publishing.
doi: 10.1787/growth-2018-en

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error